Wiosenne zmiany pogody – jak wzmocnić odporność w tym trudnym okresie?

Gdy dni już coraz dłuższe, a słońce mocniej ogrzewa, wtedy najłatwiej o przeziębienie.
Tęsknota za słońcem i ciepłem sprawia, że chętniej zostawiamy w szafach ciepłe kurtki, czapki i szaliki, a na dwór wychodzimy lżej ubrani, narażając się na przemarznięcie. Przecież jest ciepło! A według statystyk marzec to miesiąc o największej liczbie infekcji!
Jak zatem wspomóc układ odpornościowy i nie zachorować?

Pozimowe wzmocnienie odporności

Za wiosenne przeziębienia odpowiada zmienna pogoda, ale pewna wina leży również po stronie organizmu. Ewolucyjnie przedwiośnie to najtrudniejszy czas dla człowieka. Zimowe zapasy były na wykończeniu, a nowe jeszcze nie urosły na polach. Organizm wykończony po zimie znacznie łatwiej zapadał na choroby i infekcje.


I choć obecnie żywności nie brak, wystarczy wyjść do sklepu za róg, to ludzki orgaznim wciąż jeszcze się nie zorientował. Dlatego szczególnie wczesną wiosną, potrzebne jest dodatkowe wsparcie.

Zbilansowana dieta

Czasy, gdy wiosną dostępne były tylko kasza i podpłomyki dawno minęły. Jednak wciąż wiosenna dieta uboga jest w warzywa i owoce. Choć dostęp do świeżej i dobrej jakości warzyw jest jeszcze ograniczony, można śmiało postawić na mrożonki! Mają one również wiele potrzebnych witamin i minerałów, które wyrównają pozimowe niedobory witaminowe, np. przez niską ekspozycję na słońce.

Zdrowa dieta zawiera również odpowiednią ilość zdrowych tłuszczy, które są cennym źródłem kwasów omega-3 i witaminy D. To właśnie wiosną najczęściej występują niedobory tych składników, dlatego dla wsparcia zbilansowanej diety warto zwrócić uwagę na dobry suplement, który zapewni ich odpowiednią ilość.

Od lat takim suplementem jest tran. Znały go nasze babcie i ich babcie, a ostatnio wraca do łask.  Zawiera dość spore ilości kwasów omega- i witaminy D.

Nie wolno zapominać o witaminie C, która działa przeciwutleniająco i wspiera odporność.
Można ją znaleźć w popularnych zimą cytrusach, kiszonkach i papryce


Z kolei pełnoziarniste pieczywo, kasze i nabiał pozwolą utrzymanie odpowiedniego poziomu witamin z grupy B.

Aktywność fizyczna

Coraz lepsza pogoda skłania do podejmowania aktywności na powietrzu. I zdecydowanie warto to robić. Trzeba jednak przy tym pamiętać o odpowiednim ubiorze – zarówno zbyt grube, jak i zbyt cienkie ubranie może przynieść fatalne skutki w postaci niechcianego przeziębienia wynikające z nadmiernego ochłodzenia ciała. 


Ubiór warto dopasować do intensywności wysiłku, a najlepiej ubierać się na cebulkę. W ten sposób warstwę odzieży będzie można szybko zdjąć lub ponownie założyć, gdy zajdzie taka potrzeba.

Pij wodę

Zima zwykle pijemy mniej wody, co sprawia, że łatwiej o odwodnienie. Wpływa to niekorzystnie na stopień nawodnienia i odżywienia tkanek. Co więcej, woda pomaga wypłukiwać toksyny, dzięki czemu organizm jest mniej wrażliwy na ewentualne infekcje.

Gdy wiosna za oknem nie warto spędzać jej w domu z przeziębieniem. Wzmocnienie odporności pozwoli przywitać zmianę pogody z energią i dobrym humorem.

Bibliografia:

  1. Aslam, F., Muhammad, S. M., Aslam, S., & Irfan, J. A. (2017). Vitamins: key role players in boosting up immune response-a mini review. Vitamins & Minerals, 6(01).
  2.  WINTERGERST, Eva S., MAGGINI, Silvia, et HORNIG, Dietrich H. Contribution of selected vitamins and trace elements to immune function. Annals of nutrition and metabolism, 2007, vol. 51, no 4, p. 301-323.
  3. Nurmasitoh, T. (2015). Physical activities, exercises, and their effects to the immune system. JKKI: Jurnal Kedokteran dan Kesehatan Indonesia, 52-58.

 

Artykuł sponsorowany